Dipsalut signa el conveni per a la creació d'un servei d'atenció psicològica d'emergències
El president de Dipsalut, Josep Marigó, i el president de la delegació gironina del Col·legi de Psicòlegs de Catalunya, Jordi Ruiz, han signat el conveni que estableix la creació del programa de suport i atrenció psicològica en situacions d'emergència al municipi del Servei d'Atenció Psicològica d'Emergències (SAPE). El servei és una eina que Dipsalut posa a disposició dels municipis i que s'ocuparà de donar assistència psicològica d'urgència a persones afectades per situacions traumàtiques, com accidents amb múltiples víctimes, mort de nadons, nens o adolescents, i desastres amb danys materials elevats o que generin alarma social.
El SAPE estarà format per un grup de psicòlegs especialitzats en assistència en situacions de crisi que estarà operatiu les 24 hores tots els dies de l'any. Faran atenció psicològica in situ i el seu àmbit d'actuació comprendrà tant el tractament individual com el col·lectiu de les víctimes directament afectades, dels seus familiars i dels equips de professionals que hagin intervingut en la situació d'emergència.
A l'acte de signatura, el president de Dipsalut, Josep Marigó, ha explicat que fins ara les administracions estatal i autonòmica només preveien atenció psicològica d'urgència en casos de grans catàstrofes però que ara "es fa un pas endavant i aquelles persones que es vegin afectades per un accident de dimensions més reduïdes, però no per això menys traumàtiques per a elles, també rebran ajut psicològic d'urgència".
El conveni, que té una durada de dos anys prorrogables, estableix que un coordinador i un equip de psicòlegs treballaran en el projecte. A més, inclou un programa de formació de 8 hores per a integrants dels equips d'intervenció i un altre, de 20, per a gestors (majoritàriament tècnics de protecció civil i de la policia local).
Pel que fa a la vessant econòmica, l'acord estableix que Dipsalut farà dues aportacions econòmiques al Col·legi: una per al programa d'actuació directa en cas d'emergència (amb una part fixa de 13.591,17 euros i una part variable que dependrà de cada intervenció) i una altra per al programa de formació (2.800 euros).
Aquest conveni se suma al que ja varen signar Dipsalut i el Col·legi Oficial de Psicòlegs per treballar conjuntament en l'impuls de campanyes relacionades amb la promoció i la prevenció de la salut.