Vés al contingut
28 gener 2015

Dipsalut edita un conte per ajudar a explicar la mort d’un ésser estimat als infants

Entradilla

L’Organisme de Salut Pública ha editat un conte que recull l’experiència d’una nena que pateix la mort d’una germana i les converses que la petita manté amb la seva mare. S’hi aborden temes com el sentiment de culpa o la necessitat d’acomiadar-se. Al final del conte, es recullen alguns consells bàsics per explicar la mort d’algú proper a un infant. El llibre s’ha editat en paper i en format d’aplicació per a telèfon mòbil. Estarà disponible gratuïtament a centres sanitaris, associacions de suport al dol, escoles i biblioteques. També es podrà descarregar des de les plataformes d’Android i Apple.

El llibre Records dolços d’un adéu - escrit per Lourdes Garcia Puig i il·lustrat per la mare de l’autora, Conxi Puig – recull les vivències reals de la Ivet, una nena de vuit anys que ha d’afrontar una situació del tot traumàtica. La nena espera amb molta il·lusió el naixement de les seves dues germanes bessones. Un dia, però, rep la terrible notícia que una d’elles, l’Arlet, ha mort dins la panxa de la mare. El conte explica, en veu de la Ivet, com va viure la situació, quins sentiments tenia, què li passava pel cap i recull les converses amb els pares, molt especialment, amb la seva mare, l’autora. La història posa de manifest la falta de reconeixement que sovint hi ha de la mort perinatal, la necessitat de donar explicacions als infants i de no amagar-los els fets i la poca o nul·la educació que reben els nens i nenes en la mort.

L’objectiu del conte és ajudar els pares que pateixen una situació similar a explicar els fets als seus fills, a respondre les preguntes que els formulen i a acompanyar-los adequadament en el dol. Per aquest motiu inclou consells bàsics per comunicar la mort d’algú proper a un nen. Han estat elaborats per l’experta en atenció i assessorament en mort perinatal i membre del grup BRESSOLS de la Xarxa d’Atenció al Dol de Girona (XADOL), Maria Reixach. El pròleg, que reflexiona sobre l’educació en la mort, també ha anat a càrrec de Reixach i de l’especialista en atenció en mort perinatal de BRESSOLS, Lluïsa Vilardell.

L’autora de Records dolços d’un adéu, Lourdes Garcia, explica que “tenia la necessitat de fer alguna cosa. Quan va morir l’Arlet no vaig trobar cap recurs similar a aquest, que ens pogués ajudar a afrontar la situació. Per això em vaig decidir a crear-lo”. Afegeix que també es busca conscienciar l’entorn (sanitaris, familiars, educadors) de la importància del seu paper en els processos de dol.

El llibre ha estat impulsat pel grup de suport BRESSOLS de XADOL i finançat per Dipsalut. Ha comptat amb la col·laboració de Lluïsa Vilardell i Maria Reixach (expertes en atenció en mort perinatal i membres de BRESSOLS), d’Edward Van Herreweghe (educador i president del grup DAULA de XADOL), de Natàlia Artigas (psicòloga i membre de XADOL), de la impremta Pagès d’Anglès i de les agències de comunicació Minimilks i Volcano Grup. Estarà disponible gratuïtament a centres d’atenció primària, hospitals, altres centres sanitaris, associacions de suport al dol, escoles i biblioteques públiques. També es podrà obtenir de manera gratuïta en format d’aplicació (app) per a telèfon mòbil a les plataformes d’Apple i Android. L’app inclou materials addicionals com consells per explicar la mort d’algú proper a un infant segons la seva edat o un recull d’altres recursos bibliogràfics adients per educar en la mort.

Imatge: portada del conte.