Vés al contingut
13 octubre 2011

Dipsalut constata el bon estat de les piscines de la demarcació

Aquest estiu l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona ha avaluat 610 piscines d’ús públic de 121 municipis de la demarcació. Són “piscines d’ús públic” totes aquelles que poden ser utilitzades per qualsevol persona (encara que calgui pagar una entrada per accedir-hi) com ara les municipals, les de parcs aquàtics, d’hotels, càmpings, centres esportius... De les 610 piscines avaluades, 533 eren de propietat privada i 77, de titularitat municipal. L’organisme avalua les condicions estructurals higièniques i sanitàries de les piscines i el seu entorn (vestidors, magatzems, bar, zona solàrium...).En el cas de les piscines de titularitat municipal, Dipsalut, a més, elabora i implanta el pla d’autocontrol i d’analítiques de l’aigua.

En les 64 piscines municipals avaluades s’han realitzat un total de 240 analítiques de les quals només 26 tenien algun paràmetre bacteriològic alterat (un 10’8%). La majoria d’aquests casos es van donar en les mostres d’aigua agafades dels vasos petits ja que en aquestes piscines hi ha menys aigua i més concentració de banyistes, cosa que dificulta una bona recirculació de l’aigua i propicia la concentració de bacteris.

Pel que fa a les avaluacions de les piscines i el seu entorn –duta a terme en 533 piscines de titularitat privada i en 77, municipals- , en 231 es va detectar algun tipus d’anomalia. D’aquestes piscines, 212 eren de titularitat privada i 19 eren municipals. La incidència més detectada en ambdós casos va ser la manca de dosificadors automàtics per aplicar els productes que desinfecten l’aigua. En el cas de les piscines de propietat privada, la segona deficiència més detectada era no realitzar els registres de clor de forma diària.

Les dades evidencien, en general, un bon estat sanitari de les piscines de la demarcació i l’esforç que els propietaris privats de piscines d’ús públic i, especialment, els ajuntaments fan per garantir unes instal•lacions en bones condicions als usuaris. De fet, els resultats d’aquest estiu del desenvolupament dels programes d’avaluació higiènica i sanitària de les piscines d’ús públic i el de suport a la gestió del risc derivat de les piscines d’ús públic de titularitat i/o gestió municipal mostren una millora d’aquests equipaments respecte l’any passat. S’ha passat de 284 (un 45,7% de les avaluades) de piscines en perfecte estat l’any 2010 a 379 (un 62,1%) aquest 2011.

Fins i tot les deficiències més detectades, la manca de dosificadors automàtics de clor i PH i no efectuar els registres diaris de clor, han disminuït notablement si ho comparem amb els resultats del 2010. I és que l’any passat es va incidir especialment en la necessitat de corregir aquests errors. A més, l’Organisme sensibilització i forma periòdicament el personal que s’encarrega de la gestió i/o del manteniment de les piscines d’ús públic de la demarcació.

La feina feta durant l’estiu del 2010 també s’ha reflectit en l’estat dels magatzems de productes químics. Dipsalut va remarcar que calia mantenir el magatzem tancat, allunyat dels usuaris, ben ventilat i amb els productes perfectament etiquetats. Aquest 2011 ha disminuït notablement les irregularitats en els magatzems de productes químics, fet que denota l’efectivitat de la tasca de conscienciació efectuada per l’Organisme.

Enguany Dipsalut ha incrementat l’exigència sobre els serveis de socorrisme i la protecció dels desguassos. S’ha demanat la titulació oficial i homologada dels socorristes i s’ha examinat els desguassos del fons de les piscines per comprovar que estaven protegits. De no ser així, s’ha recomanat corregir-ho ràpidament.

Garantir el compliment de les normes sanitàries aplicables a les piscines d’ús públic - públiques i privades- és una competència dels ajuntaments. Dipsalut els dóna suport tècnic mitjançant dos programes d’avaluació higiènica i sanitària de les piscines d’ús públic i suport a la gestió del risc derivat de les piscines d’ús públic de titularitat i/o gestió municipal.

Imatge: tècniques de Dipsalut revisant la piscina municipal de La Tallada d’Empordà.