Dipsalut col·labora amb el Programa Nen@s en Moviment
L’Organisme de Salut Pública cofinança el Programa Nen@s en Moviment, que busca combatre l’obesitat infantil implicant infants, pares, educadors i professionals de la salut. De moment, s’està desenvolupant als centres d’atenció primària de Figueres i Llagostera, però, en els propers mesos, s’anirà implantant arreu de la demarcació.
El programa de l'Institut Català de la Salut (ICS) i l’Institut d'Assistència Sanitària (IAS) busca prevenir l’obesitat entre els nens i nenes de primària incidint sobre un factor clau - l’ambient familiar – i buscant aliats entre els educadors i els professionals de la salut.
Es desenvolupa en onze setmanes; en sessions d’una hora i mitja – conduïdes pels professionals de Pediatria i infermeria dels CAP’s- que es duen a terme a les escoles (per aproximar-se a la quotidianitat del menor). Hi participen nens i nenes que tenen sobreprès o obesitat diagnosticada pel seu pediatre. Se’ls s’ajuda a adquirir conceptes bàsics d’alimentació saludable, a augmentar el temps que dediquen a l’activitat física i a mantenir o incrementar la seva autoestima. També es fan sessions per a pares i educadors. Mainada, pares i professors treballen en paral·lel temes relacionats amb la salut, com ara l’impacte de la publicitat enganyosa, l’autocontrol, la imatge corporal, els drets personals o l'autoestima.
Les investigacions científiques han demostrat que el treball convencional per prevenir l’obesitat (dissenyar una dieta pel nen i dir-li que faci més exercici) fracassa i que cal treballar en una altra línia: la modificació de la conducta alimentària, l’estímul de l’activitat física i el suport emocional. A més, cal tenir en compte que, en la infància, l’ambient familiar és un factor clau sobre el que s’ha d’incidir per obtenir resultats duradors. El Programa Nen@s en Moviment ja ha estat desenvolupat i avaluat (amb exitosos resultats) en centres com l’Hospital Sant Joan de Déu.
Imatge: una de les sessions dutes a terme a Figueres. Font: Diari de Girona