Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones
La presidenta de Dipsalut, Maria Puig i Ferrer, representarà la Diputació en aquest acte, coorganitzat amb la Generalitat i l’Ajuntament de Girona. S'hi farà la lectura pública del manifest unitari, consensuat per totes les diputacions, la Generalitat i les entitats municipalistes.
El text subratlla que els actes violents contra les dones no són fets puntuals “sinó una expressió més de l'estructura patriarcal, una agressió contra totes les dones". Destaca que "aquesta violència funciona de forma alliçonadora, socialitza en la por i llença un missatge ben clar, sobretot dirigit a les dones més joves: volen controlar i sotmetre la vida de les dones".
En el manifest, que enguany posa l'accent en les violències sexuals, es reconeix la “lluita constant i incansable dels moviments feministes” i el treball que s’ha fet des de “molts espais diferents”. Fa una crida a continuar lluitant coordinadament, amb la implicació de totes les administracions i agents socials, per eradicar les violències masclistes. .
El juliol de 1981 es va declarar el 25 de novembre com a Dia Internacional contra la Violència de Gènere, en el context del primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe fet a Bogotà (Colòmbia). Es va triar aquest dia per commemorar el violent assassinat de les activistes polítiques Minerva, Patria i María Teresa Mirabal, a mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats, el 25 de novembre de 1960.. El 1999, l'ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.
La violència masclista continua essent avui en dia de les més esteses, persistents i devastadores arreu del món. Les dades de l’Organització Mundial de la Salut mostren que 1 de cada 3 dones han experimentat alguna vegada violència física o sexual. El 2012, gairebé la meitat de les dones víctimes d’un homicidi intencional van ser assassinades per la seva parella o per un familiar.
A Catalunya, en el que portem d’any, 8 dones han mort assassinades pel seu marit o company i 9.977 més han estat ateses per agressions masclistes. Segons el departament d’Interior, s’ha posat 10.000 denúncies i s’ha detingut 4.300 homes per aquest motiu.
Altres dades preocupants és la percepció de part de la població que accions com controlar la parella, dir-li amb qui es pot relacionar o obligar-la a mantenir relacions sexuals no són violència.
Per tot plegat es considera fonamental dur a terme estratègies de prevenció efectives, que incideixin en els tres elements que es consideren clau, quan apareixen de forma conjunta, per donar lloc a conductes violentes contra la dona. Aquests elements són: l’acceptació acrítica dels estereotips de gènere (món laboral, publicitat, esports, contes, micromasclismes”...), la creença en el mite de l’amor romàntic (amor etern que suposa sacrifici, abnegació, exclusivitat, manca d’autonomia, control...) i violència com a forma de resolució de conflictes. Des de Dipsalut procurem intervenir sobre aquests factors ja des de la infància. Des del programa d’educació per a la salut “Sigues tu”, que es duu a terme a escoles i instituts, entrenem la gestió positiva dels conflictes, a través de diferents eines de negociació, els estereotips de gènere, el mite de l’amor romàntic, les habilitats de comunicació interpersonal i la gestió de les tensions i l’estrès.