Vés al contingut
3 març 2020

Curs de prevenció de maltractaments a persones grans

La primera edició d’aquest nou curs té lloc, a la seu Dipsalut, aquest 3 de març. L’imparteixen Glòria Pla, psicòloga del Consell Comarcal de l’Alt Empordà i Jordi Muñoz, advocat de l’associació EIMA, per a la investigació del maltractament a les persones grans.

S’hi fa una descripció conceptual dels maltractaments i les diverses formes en què poden manifestar-se, així com dels indicadors o signes d'alerta que serveixen per detectar possibles situacions de risc o, directament, de violència o d’abús. També s’hi explica com es poden prevenir, detallant els factors de protecció. Finalment, es trasllada la manera correcta d’actuar davant la sospita o certesa d’un d’aquests casos. A més, es detalla la normativa on queda reflectida l‘obligatorietat de comunicar o denunciar aquestes situacions i els aspectes jurídics que s'apliquen en les mesures preventives i de protecció.

Els objectius de la formació són fer visible una realitat encara molt amagada com és la vulneració de drets de moltes persones grans, donar eines als professionals perquè facin un pas endavant per detectar precoçment aquests casos i capacitar-los tant per prevenir-los com per poder intervenir quan es produeixen.

Dipsalut ofereix gratuïtament aquesta formació als professionals de l’àmbit de l’atenció social d’arreu de la demarcació. El proper curs s’ha previst pel 22 d’abril, també a la seu de l’Organisme, al Parc Científic de Girona.

El curs s’ha dissenyat a petició de la Taula interinstitucional de prevenció dels maltractaments a la gent gran per tal de facilitar tant la prevenció, com la detecció i intervenció en aquests casos.

Amb aquest mateix objectiu, el 2019 es va incorporar un protocol de prevenció i intervenció davant situacions de maltractaments o abusos dins el Servei local de Teleassistència.