Vés al contingut
24 juliol 2015

Avaluació de 682 piscines d’ús públic per garantir-ne la salubritat

Entradilla

En el darrer any s’ha dut a terme l’avaluació de 682 piscines d’ús públic dels municipis de la demarcació de Girona, realitzant l’avaluació higiènica i sanitària, la valoració els equipaments, l’anàlisis de l’aigua de bany i la implementació de plans d’autocontrol. També s’han format responsables d’aquests equipaments i persones que s’encarreguen directament del seu manteniment.

S’han revisat un total de 682 piscines d’ús públic de les comarques gironines en el darrer any. S’ha fet dins els dos programes que presenta el catàleg de serveis, el Programa d’Avaluació de la Salubritat de les Piscines d’Ús Públic i el Programa de Suport a la Gestió de la Salubritat de les Piscines d’Ús Públic de Titularitat i/o de Gestió Municipal.

Garantir la salubritat de les piscines d’ús públic és una competència dels ajuntaments. Des de Dipsalut es dóna suport en aquesta tasca assumint els serveis de revisió, avaluació i control i recomanant les mesures correctores necessàries per tal que es compleixi idòniament la normativa vigent en aquest àmbit.

El servei comença amb una primera visita en què els tècnics examinen les piscines que el municipi sol·licita que s’avaluïn. Prenen mostres d’aigua i revisen els vasos, l’entorn de la piscina, el paviment, el magatzem de productes químics i el conjunt de les instal·lacions. Es mira si els nivells de desinfectant i PH són correctes, si els productes desinfectants s’apliquen adequadament, si l’aigua està lliure de bacteris i paràsits, si els vasos estan nets (lliures d’algues, sòlids i escumes), si l’entorn de la piscina és higiènic i segur, si els productes químics estan degudament envasats i etiquetats...L’objectiu és determinar si s’està fent un manteniment adequat de l’equipament. Els resultats es comuniquen a l’ajuntament pertinent. Si hi ha alguna deficiència, es fa saber de manera immediata i es recomanen mesures correctores. Un cop efectuades, es fa una nova revisió i controls analítics per assegurar que les accions hagin estat efectives. L’Organisme també dissenya plans de gestió i autocontrol adaptats a les peculiaritats de cadascuna de les piscines i s’encarrega de fer-ne el seguiment.

Aquest darrer 2014, dins el Programa d’Avaluació de la Salubritat de les piscines, s’ha dut a terme una prova pilot molt satisfactòria. S’ha fet una segona avaluació de les piscines amb deficiències de risc més alt per tal de donar més suport i efectivitat a l’acció municipal i a la reducció de riscos.

Imatge: un tècnic comprova els nivells de PH i desinfectant de l’aigua d'una piscina municipal