Notícies

 

Com es preveu que la crisi climàtica afecti els infants?

fotografia de banc d'imatges d'una protesta per la inacció davant l'emergència climàtica

17/12/2019

Com es preveu que la crisi climàtica afecti els infants?

Diversos estudis apunten que la salut dels infants es veurà profundament perjudicada per l'emergència climàtica, sinó s'actua immediatament. El darrer treball publicat per l’organització independent Lancet Countdown subratlla quatre principals afectacions.

L'informe Lancet Countdown 2019, elaborat per la prestigiosa revista mèdica The Lancet, conclou que la salut de les nenes i els nens es veurà profundament afectada pel canvi climàtic sinó es prenen mesures contundents i de manera immediata. En el document s'assenyalen quatre principals afectacions:

 

Malnutrició per l'augment de la temperatura
Si les emissions de diòxid de carboni i l’avançament del canvi climàtic segueixen al ritme actual, es preveu un augment de les temperatures considerable, que podria incrementar-se en 4°C en menys de cent anys. Aquest fet afectaria l’agricultura i l’alimentació global, entre altres. La situació de malnutrició infantil empitjoraria per aquest fet. El canvi climàtic també tindria un fort impacte sobre els recursos hídrics i dificultaria l'accés a aigua de boca de qualitat.


- Més malalties degut a la contaminació

Les malalties relacionades amb la contaminació de l’aire poden incrementar-se considerablement si, tal com està previst, les partícules en suspensió no es redueixen sinó que s’incrementen a les ciutats i zones habitades.

 

- Augment de les infeccions
La pujada de la temperatura incrementa el risc de malalties infeccioses i els infants són molt vulnerables a les infeccions i les malalties víriques. Els estudis mostren que algunes malalties, com el còlera o el dengue, es podrien reproduir a nous territoris a causa de l’escalfament global. Insectes com el mosquit tigre són vectors d'algunes d'aquestes malalties infeccioses (d’aquí la importància de controlar la seva població) i, amb l'augment de les temperatures, se n'incrementaria la presència i aconseguiria establir-se a zones on, fins ara, no podia viure-hi.

- Més fenòmens meteorològics extrems
Les inundacions greus, els incendis o les  llargues èpoques de sequera serien més freqüents i podrien desestabilitzar greument territoris que no estaven exposats a aquests fenòmens, amb el risc que això implicaria per la seguretat i per la salut de les persones que hi habiten. Aquesta problemàtica augmentaria les migracions climàtiques i portaria que es proudissin en zones on fins ara no havien succeït.

 

Segons conclou l'estudi, la infància d'avui haurà d'afrontar al llarg de la seva vida una meteorologia extrema, inseguretat alimentària i hídrica i malalties infeccioses, entre altres conseqüències nefastes. L'informe qualifica el desafiament per al benestar i la salut humana com "sense precedents", i demana una "intervenció accelerada" per evitar conseqüències negatives per a la salut no només dels nens i nenes, sinó de persones de totes les edats. Es recomana "nous enfocaments" en l'elaboració de polítiques, la investigació i l'activitat empresarial. El document estableix que "posar la salut al centre de la transició que ens ve comportaria enormes beneficis tant per al públic com per a l'economia, amb un aire més net, ciutats més segures i estils de vida més saludables ".

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització