Notícies

 

L’ús d’un desfibril·lador instal·lat per Dipsalut permet recuperar un home a Montagut

Desfibril·lador extern automàtic instal·lat a Montagut i Oix

18/01/2016

L’ús d’un desfibril·lador instal·lat per Dipsalut permet recuperar un home a Montagut

La ràpida actuació ciutadana va permetre restablir l’home que havia patit una aturada cardíaca mentre es trobava al casal del poble

 

La ràpida actuació ciutadana va permetre recuperar un home que estava patint una aturada cardíaca el 13 de gener passat al casal cultural i esportiu de Montagut i Oix on s’estava celebrant el ball. Els assistents i organitzadors de l’acte van anar a buscar ràpidament el desfibril·lador extern automàtic que hi ha instal·lat a l’ajuntament d’aquest municipi de la Garrotxa que es troba molt a prop del casal. Un cop va arribar el DEA, un veterinari jubilat que es trobava al lloc dels fets va aplicar l’aparell a l’home que havia patit l’aturada cardíaca. El pacient va poder ser recuperat i traslladat a l’hospital Josep Trueta de Girona un cop van arribar els serveis d’emergència mèdics.

Els DEA analitzen el ritme cardíac de la víctima i, tot sols, determinen si és convenient donar-li una descàrrega elèctrica per poder recuperar el ritme normal del cor i permetre que torni a bombar la sang. Mai fan la descàrrega si no és necessària. És a dir, no hi ha possibilitats d’error.


El programa

El programa “Girona, territori cardioprotegit” compta actualment amb 738 desfibril·ladors d’ús públic arreu de les comarques gironines (501 de “fixos”, 198 en els vehicles dels cossos d’emergència i 39 que l’Organisme cedeix de manera temporal a entitats i ajuntaments). 


Fins al moment, aquests aparells i la ràpida intervenció dels cossos de primera resposta i dels ciutadans ja ha permès recuperar 28 persones que havien patit un problema cardíac.

Dipsalut, a més, acaba de crear l’aplicació per a mòbils i tauletes “DEACAT”, que permet localitzar el desfibril·lador més proper i indica com arribar-hi. A més, facilita la trucada a Emergències i dóna instruccions per atendre la persona que ha patit l’aturada cardíaca i per utilitzar idòniament el desfibril·lador. L’aplicació es pot descarregar gratuïtament des de les plataformes AppStore i GooglePlay. Pots obtenir més informació de l'aplicació DEACAT clicant aquí.

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització