Notícies

 

El programa VIP Jove de Salt promou les habilitats per a la vida i la salut amb un carnet exclusiu per als participants

Dues joves participant en el VIP Jove de l’Ajuntament de Salt. Fotògrafa: Mònica Sala

17/12/2015

El programa VIP Jove de Salt promou les habilitats per a la vida i la salut amb un carnet exclusiu per als participants

Aquesta iniciativa de l’Ajuntament de Salt i que compta amb el suport de Dipsalut ofereix tallers on es tracten els factors claus per gestionar la vida, la salut i la capacitat per relacionar-se amb l’entorn

 

Són les cinc de la tarda i el Satèl·lit Jove de Salt bull d’activitat. Cada dijous a la tarda una vintena de joves es reuneix en aquest equipament municipal per discutir sobre les necessitats que té el seu poble. Els nois i noies reflexionen en veu alta i junts intenten buscar maneres per ajudar els seus veïns i veïnes. Què necessiten els nens de Salt amb dificultats d’aprenentatge? I la gent gran? Podem donar-los un cop de mà? Què podríem fer per ajudar les dones maltractades? Aquestes són només algunes de les preguntes que aquest grup de joves es formula per intentar trobar-ne la resposta.


La Fatu, la Djouba, la Nadine o l’Omar són alguns dels joves que es reuneixen cada setmana en aquest local saltenc. Tots ells formen part de l’equip VIP Premium. Darrere aquestes sigles hi ha un projecte integrat en el Pla de Salut Jove de Salt que es va posar en marxa el gener del 2007 amb l’objectiu de promoure estils de vida saludables en la joventut saltenca. Dipsalut dóna suport econòmic a aquesta iniciativa de l’Ajuntament de Salt que treballa a través dels seus tallers les habilitats per a la vida i el sentit de la coherència. És a dir, ajuda els joves a trobar sentit a la seva vida, entendre el món i a saber buscar les eines per a gestionar-lo.


Participar en el VIP Jove significa tenir un carnet exclusiu que permet als joves acudir als tallers i participar en activitats lúdiques. Aquestes propostes es divideixen en tres nivells: el VIP 1, el VIP 2 i el VIP Premium. El VIP Jove 1 consisteix en vuit tallers sobre salut que es fan un cop al mes a l’Estació Jove on els participants aprenen a cuinar de forma saludable o parlen sobre la sexualitat. En el Vip Jove 2 es tracten més a fons els temes de salut que interessen als joves. Finalment, el Vip Premium consisteix a realitzar algun servei voluntari que repercuteixi en el municipi de Salt on els participants apliquen tot el que han après durant els tallers. Abans de decidir quin servei faran, els joves realitzen una reflexió acompanyats d’un agent de salut que els ajuda a detectar quines necessitats té el municipi.

 

L’any passat, per exemple, els joves que formaven part del VIP Premium van treballar amb persones residents dels Til·lers, en el Parc Hospitalari Martí i Julià amb patologies cròniques derivades de la salut mental. Els joves van realitzar activitats i dinàmiques que oferien a tot el grup una gran riquesa de valors, com ara el respecte, l’empatia o la superació. Els nois i noies VIP Premium eren els encarregats de dinamitzar aquests espais de relació. 

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització