Notícies

 

12/04/2010

Dipsalut engega una segona fase en la lluita contra el mosquit tigre

Dipsalut i el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter han presentat un pla d’actuació per tal que els deu municipis on s’ha detectat el mosquit tigre el puguin combatre amb efectivitat. Es tracta d’una segona fase del Programa de Vigilància, Seguiment i Control del Mosquit Tigre.

 

Dipsalut i el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter han presentat un pla d’actuació per tal que els deu municipis on s’ha detectat el mosquit tigre el puguin combatre amb efectivitat. Es tracta d’una segona fase del Programa de Vigilància, Seguiment i Control del Mosquit Tigre.

 

Preveu incidir encara més en la sensibilització de la població, especialment en la de segones residències.També es faran accions de control a l’espai públic. On es detecti el mosquit adult, s’aplicarà un tractament per eliminar-lo. Als possibles focus del mosquit s’hi actuarà amb productes larvicides. Entre els principals punts de risc hi ha alguns embornals que tendeixen a acumular aigua propiciant la presència de larves. Tots ells estan identificats i cartografiats en el mapa de risc que s’ha elaborat de cada municipi.

 

El Dipsalut i el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter han convocat un seguit de reunions de treball amb els deu ajuntaments gironins on s’han localitzat larves de mosquit tigre (Blanes, Lloret de Mar, Tossa, Vidreres, Llagostera, Maçanet de La Selva, Sils, Caldes de Malavella, Riudarenes, Calonge). La primera reunió ha tingut lloc aquest dijous dia 8 d’abril a la seu de Dipsalut. S’hi ha explicat l’estratègia que es proposa a aquests municipis.

 

Es tracta d’una segona fase d’actuacions dins el “Programa de Dipsalut per a la Vigilància, Seguiment i Control del Mosquit Tigre a les Demarcació de Girona”. Està centrada en el control de la població de l’insecte, en la sensibilització dels ciutadans i en una inspecció periòdica de la via pública. La intenció és començar a aplicar aquestes accions cap al mes de juny, abans que arribi la calor i les pluges d’estiu. És llavors quan es produeix l’eclosió del mosquit tigre.

 

En la reunió també s’ha presentat el mapa de risc dels embornals de cadascun dels deu municipis. Els experts del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter han cartografiat tots els embornals classificant-los en més o menys perillosos. Segons la seva ubicació i les seves característiques tendeixen a acumular aigua i poden ser, per tant, espais propicis per a la concentració de larves del mosquit.

 

Des de Dipsalut i el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter es recomana als ajuntaments que tractin preventivament els embornals de risc aplicant periòdicament productes per matar les larves del mosquit. Aquest mapa facilita enormement la feina: permet estalviar temps i recursos ja que defineix les zones de l’espai públic on cal l’actuació i aquelles on no és necessari aplicar el producte. Es tracta d’una iniciativa pionera que permet a cada municipi planificar les accions de les seves brigades i jardiners per tal de controlar la població de mosquit tigre.

 

Pel què fa als espais privats, Dipsalut i el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter subratllen que és molt important la informació i sensibilització de la població. En aquest sentit, s’ha proposat als ajuntaments que organitzin xerrades informatives i aprofitin personal i suports d’informació municipals per anar explicant com s’ha de prevenir la propagació del mosquit a tots els ciutadans. S’haurà de sensibilitzar especialment els veïns de les urbanitzacions on hi acostumen a haver jardins amb possibles acumulacions d’aigua. S’ha detectat que la població de segona residència és qui està menys conscienciada amb aquesta problemàtica.

 

Des de l’organisme de salut pública de la Diputació de Girona també es recomana als municipis que desenvolupin ordenances per tal de prevenir i controlar el mosquit tigre. Se’ls facilita una ordenança tipus que poden adaptar.

 

El programa de Dipsalut de vigilància, seguiment i control del mosquit tigre és pioner a Europa. El passat 2009 es van posar unes 1.200 trampes i es van fer 15.588 controls. També es van dur a terme 399 actuacions directes d’eradicació de les larves del petit insecte.

 

Pel que fa a les accions divulgatives, s’ha repartit un fulletó informatiu porta a porta en totes aquelles zones considerades de risc i s’ha desenvolupat un programa educatiu a les escoles gironines en col·laboració amb la Fundació Caixa Girona i el el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter . En dos anys hi han passat 12.500 alumnes de les escoles de les comarques gironines. Aquest 2009, hi han participat vora 6.000 alumnes de cinquè de primària dels 6.830 que hi ha a la demarcació de Girona.

 

A la imatge: reunió de treball a la seu del Dipsalut amb representants tècnics d’alguns dels municipis on es té constància de larves del mosquit, representants del Dipsalut i del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter.

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització