Dipsalut ha avaluat l’aigua de 113 zones de subministrament
Ho ha fet en el marc del programa de Suport a la Gestió Municipal dels Abastaments d’Aigua de Consum Humà.
Per controlar la salubritat de l’aigua d’aquestes zones de subministrament, s’ha analitzat a l’entorn de 600 mostres. S’ha mirat si hi havia contaminants d’origen biològic, químic o físic que poguessin arribar a suposar un risc per a la salut de les persones. Se n’ha detectat en aproximadament un 2,5% de les mostres. En aquests casos, s’ha adoptat mesures preventives i correctores.
Dipsalut ofereix als municipis un segon programa per garantir la salubritat de l’aigua. Es tracta del d’Avaluació i Control de la Qualitat de l’Aigua a l’Aixeta del Consumidor.
Aquest 2016 s’ha avaluat l’aigua de 1.097 aixetes de diferents instal·lacions de 193 municipis gironins. S’ha pres mostres a equipaments públics (centres escolars, llars d’infants, residències per a gent gran...) i a domicilis particulars.
Aquest programa, serveix per determinar si les instal·lacions internes, les de cada edifici, perjudiquen la salubritat de l’aigua que ve de la xarxa. En alguns casos, tot i que l’aigua de la xarxa de distribució és innòcua, en sortir per una determinada aixeta, pot contenir metalls. Això significa que el material de què està feta alguna part de la instal·lació (com les canonades, les juntes o les mateixes aixetes) allibera contaminants- com ara plom, ferro, coure, crom o níquel- a l’aigua.
El servei d’Avaluació i Control de la Qualitat de l’Aigua a l’Aixeta del Consumidor permet detectar aquestes situacions. Dipsalut també recomana mesures per resoldre-les.
Per tal que els ciutadans de les comarques gironines puguin conèixer en quin estat es troba l’aigua que consumeixen, l’Organisme de Salut Pública fomenta que els ajuntaments facin pública tota la informació dels controls analítics al Sistema d’Informació Nacional d’Aigua de Consum (SINAC).