Dipsalut ha presentat la seva Memòria 2011-2014
El 30 de juny es va presentar la Memòria Dipsalut 2011/14, un document que recull les accions que s’han dut a terme durant els últims quatre anys.
L’Organisme de salut pública de la Diputació de Girona ha presentat la seva memòria 2011/14 un document que recull el balanç de l’activitat duta a terme en aquests darrers quatre anys i els resultats obtinguts en aquest període.
Aquests quatre anys Dipsalut s’ha consolidat com un actor necessari per als municipis de les comarques gironines i com un ens de referència quan es parla de salut pública.La vocació de servei als 221 municipis gironins ha portat a l’Organisme cap a un model de governança democràtica, defugint les jerarquies i creant una relació de cooperació i colideratge tant interinstitucional com entre les administracions i la societat civil.
Aquesta manera de funcionar permet adaptar-se millor a la diversitat, a la complexitat i al dinamisme del territori i donar una resposta eficaç a les seves necessitats. Aquest model cooperatiu és a la base de programes com el «Salut i crisi», que busca disminuir els efectes negatius de la crisi econòmica sobre la salut dels ciutadans de les comarques gironines i que ja ha permès atendre 45.000 persones arreu de la demarcació. Es tracta d’un dels programes que —a causa del context socioeconòmic— ha tingut més volada en aquests quatre anys, amb una dotació econòmica, fins al 2016, de més de sis milions d’euros.
Una altra idea que ha estat a la base de totes les accions de Dipsalut —especialment a les de l’àmbit de la Promoció de la Salut— és la de treballar de manera transversal per reduir les desigualtats i millorar la salut de tots els ciutadans. N’és un clar exemple el «Sigues tu», que facilita l’aprenentatge de les habilitats per a la vida als més joves per tal que puguin incrementar el control sobre la seva salut. Només aquest curs més de 13.000 nois i noies d’escoles i instituts gironins hauran participat en el Programa.
Pel que fa a les accions de Protecció de la Salut, s’ha reforçat el concepte de ‘salubritat municipal’, que és el que dóna sentit als programes que es desenvolupen dins l’àrea. Per llei, els ajuntaments són els responsables de garantir la salubritat en el seu territori. Han de procurar espais i equipaments d’ús públic sanejats i vetllar per un entorn favorable per a la salut dels veïns i veïnes. Des de Dipsalut s’ofereixen programes per poder complir idòniament amb aquestes obligacions. En aquests quatre anys s’han continuat incrementant els equipaments controlats i disminuint notablement els índexs de riscs.
L’Organisme col·labora de manera estable amb la Càtedra de Promoció de la Salut impulsant de la seva mà iniciatives diverses com, per exemple, la Xarxa d’Escoles Saludables. També Dipsalut és al darrere d’estudis tan destacats com el MESGI50, sobre l’envelliment a les comarques gironines.
Josep M. Corominas, vicepresident primer en funcions, destaca la importància de treballar coordinadament amb els ens que actuen sobre el territori (ajuntaments, consells comarcals, entitats...) per idear, planificar i implementar accions de promoció de la salut i actuar cooperativament amb la societat civil (en un model de ‘governança democràtica’) per així ser més eficient en els seus programes.
És objectiu de Dipsalut esdevenir un referent en l’àmbit de la salut pública per ajudar en la construcció de noves polítiques de salut pública a les comarques gironines.