6.900 alumnes han participat a la sisena edició del Projecte Educatiu del mosquit tigre
En total, dels 274 centres que hi ha a la demarcació de Girona, 220 han participat al Projecte Educatiu del mosquit tigre. Això significa que un 80,29% dels centres han col·laborat en aquesta sisena edició, celebrada en el curs del 2014-15.
El Projecte – impulsat per Dipsalut i el Servei de Control de Mosquits- consta de dues fases: la primera és aquella en què els monitors visiten l’escola i duen a terme una xerrada als alumnes, i la segona és quan l’alumne executa el mostreig o treball de camp. Es lliura un estoig d’entomòleg a cada alumne amb tot el material necessari per elaborar mostreigs i recollir larves de mosquit en entorns habituals, com els voltants de casa o el pati de l’escola. En aquesta recollida de mostres també s’hi impliquen els adults propers a l’infant, els quals, també acaben reben la informació.
Després d’analitzar les 3.001 mostres rebudes aquest 2015, el Servei ha constatat que el 65% de mostres han estat positives a culícid (mosquits), s’han trobat 13 espècies diferents i s’han trobat mostres de mosquit tigre a totes les comarques, amb només dues excepcions (el Ripollès i la Cerdanya).
El Projecte Educatiu del mosquit tigre té com a finalitat sensibilitzar la població jove, facilitant els coneixements i les eines per mostrejar i identificar les larves del mosquit i així evitar la reproducció d’aquest insecte. Aquesta tasca de conscienciació és bàsica ja que, per una banda, està en plena expansió, i per l’altra, pot ocasionar problemes de salut a la població, tant per les seves molestes picades, com pel risc potencial d’actuar com a vector d’arbocirosis (dengue, chikungunya, etc.).
El Projecte Educatiu del mosquit tigre es va començar l’any 2009. Des d’aquella primera edició, s’ha implantat amb èxit arreu de la província de Girona. En total, en aquests sis anys, s’ha ensenyat a evitar que el mosquit criï a 38.300 escolars i, de retruc, a les seves famílies.
Imatge: alumnes de l'Escola 9d4t de Quart participen a la xerrada