Vés al contingut
23 gener 2015

S'inicia el Programa de Formació en Desfibril·lació per a Joves

Entradilla

L’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona inicia els cursos per ensenyar als alumnes dels instituts de les comarques gironines a realitzar les maniobres de reanimació cardiopulmonar i a utilitzar els desfibril·ladors externs automàtics. Està previst que, aquest curs 2014-2015, es duguin a terme un total de 140 tallers a 90 instituts de 46 municipis. S’hi formaran vora 5.000 joves. 

La formació va dirigida als estudiants de quart d’ESO i està impartida per alumnes de les Facultats de Medicina i Infermeria de la Universitat de Girona. S’hi ensenya a reconèixer una aturada cardiorespiratòria, els passos que cal seguir per atendre algú que l’ha sofert, què són els desfibril·ladors, on poden trobar-se aquests aparells i com s’utilitzen.

Amb el suport d’un vídeo interactiu, desfibril·ladors reals i maniquins, se simulen tres situacions que requereixen actuar de manera diferent. Els joves aprenen què cal fer en el supòsit que la víctima que s’ha desplomat estigui inconscient, però respiri; en el cas que no respiri i disposin d’un desfibril·lador a prop i, finalment, en la situació suposada que la persona no respiri i no tinguin cap desfibril·lador a l’abast. Amb l’ajuda dels monitors, els nois i noies practiquen els passos a seguir en cadascun d’aquests tres supòsits, fent especial èmfasi en el massatge cardíac i en l’ús del desfibril·lador extern automàtic.

La finalitat del Programa de Formació en Desfibril·lació és transmetre les pautes bàsiques d’actuació en cas d’aturada cardiorespiratòria (la “cadena de supervivència”) i on són i com s’utilitzen els desfibril·ladors d’ús públic als alumnes per tal que siguin capaços d’actuar quan sigui necessari. Perquè puguin continuar practicant després del taller, properament, Dipsalut posarà a la seva disposició una aplicació per a telèfons mòbils. Es tracta d’un joc per interioritzar els passos de la “cadena de supervivència”.

Està previst que, aquest curs 2014-2015, es duguin a terme un total de 140 sessions de formació a 90 instituts de 46 municipis de les comarques gironines. Hi participarien, aproximadament, 5.000 alumnes de quart d’ESO, és a dir, d’entre 15 i 16 anys.

Dipsalut desenvolupa el Programa de Formació en Desfibril·lació en col·laboració amb les Facultats de Medicina i Infermeria de la Universitat de Girona.

Imatge: alumnes de l’Institut de Palamós aprenen a usar els desfibril·ladors externs automàtics en el taller realitzat aquest 21 de gener. Autor: Ester Ruiz de Morales.