Dipsalut destina 1.000.000 euros, a la demarcació de Girona, per pal·liar els efectes de la crisi sobre la salut de les persones
Ahir el vicepresident primer de Dipsalut, Josep Maria Corominas, de la mà del seu president i també president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, van presentar el projecte “Salut i Crisi” que té com a objectiu principal pal·liar els efectes que la crisi econòmica està tenint sobre les persones i que comptarà amb una dotació pressupostària de 1.000.000 euros per aquest 2013.
El projecte pretén ser temporal i té la voluntat de desaparèixer quan comencin els indicis de recuperació de la crisi econòmica. “Salut i Crisi” vol promoure una altra manera de fer, vol contribuir a aprendre a pensar diferent per actuar diferent, començant a posar les bases per anar construint entre tots una nova manera de fer i de relacionar-nos en el marc de la governança.
L’objecte del projecte està orientat al finançament econòmic de tots aquells dispositius que ja funcionen (accions, estratègies, programes, plans, mecanismes...), així com a l’optimització dels recursos existents a través de la creació de noves estratègies d’integració i gestió compartida dels mateixos.
L’objectiu principal del projecte es centra en donar suport econòmic, articular i integrar els dispositius creats per donar resposta a la crisi econòmica que contribueixin a reduir els impactes en la salut de les persones, especialment pel que fa a l’alimentació, higiene i vestimenta de la infància i el restabliment del benestar emocional de les persones afectades per processos vinculats a la crisi econòmica (pèrdua de feina, habitatge). També s’intentaran afrontar algunes de les causes que incideixen a la salut de les persones com la disponibilitat d’habitatge en condicions dignes de salubritat i d’habitabilitat i la promoció de l’ocupabilitat ( no entesa com a feina remunerada) de les persones afectades, i es promouran estratègies d'innovació social que contribueixin a millorar la governança de les polítiques públiques.
En els propers tres anys l’Organisme donarà suport econòmic als projectes destinats directament a pal·liar l’impacte dels efectes de la crisi en la salut de les persones i promourà la creació i/o reforçament d’aquelles estructures de coordinació que permetin treballar d’una manera diferent, més coordinada, amb les famílies. Alhora, Dipsalut treballarà per consolidar noves formes de coordinació i el treball en xarxa que permeti reorientar les actuacions per tal que siguin més efectives i més eficients.
Conscients de les diferents realitats que trobem a les comarques gironines, es treballarà a partir de taules de coordinació comarcals que articularan aquells dispositius que els agents de cada comarca hagin pactat com a prioritaris. Seran les propostes que obtinguin el vistiplau d’aquestes taules de coordinació i que s’hi integrin podran ser objecte de finançament.
En tot el procés, Dipsalut vetllarà per l’equitat en la distribució dels recursos i per la potenciació d’estructures de treball comunitari que facilitin la integració de dispositius. Per altra banda Dipsalut facilitarà als professionals i voluntaris espais d’acció-reflexió-formació per tal d’avançar en les lògiques de treball en xarxa i oferirà accions de suport a la seva tasca.