Vés al contingut
30 novembre 2011

Dipsalut instal·la els desfibril·ladors de Navata, Albons, Verges, Palol de Revardit, Amer i Fontanilles

Aquest dimarts 29 de novembre està previst instal·lar els dos desfibril·ladors de Navata (situats a l’exterior del camp de golf i a la façana del dispensari mèdic) i el de l’Albons (a la façana del consultori mèdic del municipi). L’endemà es començarien a implantar els de Verges (2 aparells que s’ubiquen als exteriors de la casa de cultura i del pavelló municipal) i el desfibril·lador de Palol de Revardit (al pavelló d’esports). A finals de setmana està previst que s’hagin implantat els aparells d’Amer (2: al pavelló poliesportiu i a la llar de jubilats) i el de Fontanilles (a la façana de l’ambulatori).

En total, entre els dies 29 de novembre i el 3 de desembre, L’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona implantarà 9 aparells fixos més a 6 municipis de les comarques gironines.

Aquests desfibril·ladors se sumaran als 30 que Dipsalut ja ha instal·lat a 20 poblacions: Besalú, La Vall d’en Bas, Vilallonga de Ter, Sant Pau de Segúries, Espinelves, Guils de Cerdanya, Sant Julià del Llor i Bonmatí, Garrigàs, Sant Miquel de Fluvià, Bescanó, Bolvir, Palau-sator, Cornellà del Terri, Jafre, Sant Pere Pescador (falta instal·lar un dels dos aparells adjudicats), Llers, Port de la Selva, Sant Joan les Fonts, Riudellots de la Selva i Vilajuïga.

Aquestes tasques es fan en el marc del programa Girona, territori cardioprotegit, que suposa la implantació de fins a 650 desfibril·ladors automàtics arreu de la demarcació de Girona per tal de reduir el temps de resposta en cas d’aturada cardíaca extrahospitalària. 500 d’aquests aparells són fixos i estan connectats amb el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) per tal que pugui enviar una ambulància al lloc dels fets. 130 són mòbils (van dins els vehicles dels serveis de primera resposta com policies locals o equips de protecció civil. Es van lliurar el passat estiu a 53 ajuntaments gironins). Finalment, n’hi ha 20 de lliures (Dipsalut els cedeix de manera puntual per cardioprotegir activitats com curses populars, festes majors...).

Fins el moment, els desfibril·ladors implantats per Dipsalut ja han permès recuperar dues víctimes de parada cardiorespiratòria. El primer cas va succeir el  mes d'agost a Sant Antoni de Calonge. L'últim, ha estat a Sant Miquel de Fluvià aquest passat 6 de novembre. Veïns del municipi han pogut recuperar un home que havia sofert una aturada cardiorespiratòria. Ho han fet practicant-li maniobres de reanimació i aplicant-li el desfibril·lador d’ús públic que hi ha situat a 300 metres del bar on van passar els fets.

Imatge: tècnics de l'empresa proveïdora de Dipsalut instal·lant el desfibril·lador situat a la zona poliesportiva de Llers.