Dipsalut amplia el suport a la criança amb un nou programa per a famílies amb infants de zero a tres anys
“Deu maneres de dir-te que t’estimo” està dirigit a psicòlegs de Benestar Emocional i Salut Comunitària (REBEC), pediatres, infermers pediàtrics, educadors infantils i altres professionals comunitaris implicats en el suport a la criança i té l’objectiu d’ajudar-los a integrar els principis de la teoria del vincle afectiu en el seu dia a dia i en els tallers amb famílies.
L'èxit del Programa per a Famílies de Dipsalut, l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona, i la col·laboració amb els serveis de pediatria i educació infantil de les comarques gironines, van posar de manifest una mancança: la falta d'un recurs estructurat basat en la teoria del vincle per a famílies amb infants de 0 a 3 anys. Aquesta necessitat, identificada per professionals de la xarxa de Salut Pública i llars d’infants, va motivar Dipsalut a ampliar el ventall d’edat del seu servei d’acompanyament familiar.
Així, el 2020, es va iniciar un procés participatiu amb professionals de pediatria, educació infantil, la Dra. Marta Sadurní, directora del Laboratori de Vincle Afectiu de la Universitat de Girona i l’especialista en acompanyament familiar, Mª Helena Tolosa, per desenvolupar un nou programa. A més, es va incloure una perspectiva interseccional, abordant diversitat cultural i de gènere per garantir l’adequació del programa a diferents tipologies de famílies.
"10 maneres de dir-te que t’estimo": un recurs innovador
El resultat d’aquest treball és el programa “10 maneres de dir-te que t’estimo”, una guia didàctica que ofereix eines per integrar els principis de la teoria del vincle afectiu en la pràctica diària dels professionals i en els tallers amb famílies. Aquest recurs està dirigit a psicòlegs de Benestar Emocional i Salut Comunitària (REBEC), pediatres, infermers pediàtrics, educadors infantils i altres professionals comunitaris implicats en el suport a la criança.
Un projecte pilot per a garantir-ne l'eficàcia
Abans de generalitzar la implementació del programa a tota la demarcació de Girona, Dipsalut ha impulsat un projecte pilot per avaluar-ne la utilitat i l’impacte. Els objectius d’aquesta fase són:
• Transmetre continguts clau de la teoria del vincle afectiu als professionals mitjançant la guia didàctica.
• Verificar l’adequació de les propostes didàctiques a les necessitats de les famílies participants.
• Avaluar la usabilitat del format del programa entre els professionals.
• Identificar fortaleses i possibles millores per a l’aplicació pràctica.
Amb aquesta iniciativa, Dipsalut vol garantir que el programa ofereixi eines útils i accessibles per a les famílies i els professionals, contribuint al benestar i al desenvolupament afectiu dels infants.
El compromís amb la criança positiva
Aquest nou programa reforça el compromís de Dipsalut amb la promoció d’un model de criança que fomenti vincles saludables i afectius entre les persones cuidadores i els infants. Gràcies a la col·laboració entre diferents professionals i institucions, s’espera que el programa “Deu maneres de dir-te que t’estimo” esdevingui un recurs valuós per a famílies i comunitats a la demarcació de Girona.
Aquest programa s’alinea amb l’objectiu de construir comunitats més fortes, on la criança positiva sigui un pilar fonamental per al benestar infantil i familiar.