Dipsalut i IDIBGI signen un conveni marc de col·laboració per afrontar plegats nous reptes en salut pública
A la signatura, que s’ha fet a la seu de l’Organisme Autònom, hi han assistit la vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona i presidenta delegada de Dipsalut, Maria Puig, i la directora de l’IDIBGI, Marga Nadal.
L’objecte d’aquest Conveni és la regulació del marc general de la col·laboració entre Dipsalut i l’IDIGBI per a portar a terme diferents actuacions i per incentivar i desenvolupar la investigació i la transferència de coneixement sobre temes relacionats amb la salut, tenint en compte que totes dues institucions comparteixen interessos i objectius comuns en els àmbits de la salut i la ciència de dades.
La presidenta de Dipsalut, Maria Puig, ha recordat que “ja fa més de 10 anys que col·laborem en diferents projectes i formalitzar aquest conveni marc amb IDIBGI ens permetrà explorar noves col·laboracions i creixent en aquesta relació que aporta a les dues institucions valor afegit”.
Per això, es comprometen a compatir un espai de treball col·laboratiu per a desenvolupar processos metodològics innovadors validats tècnicament i acadèmicament. També a col·laborar en estudis de recerca i avaluació en múltiples matèries relacionades amb la salut pública, per obtenir coneixement i informació per orientar les polítiques públiques i especialment de l’àmbit local.
El compromís també passa per portar a terme publicacions conjuntes fruit de l'activitat investigadora conjunta i per promoure activitats com cursos, seminaris, tallers, conferències d'interès mutu i intercanvi de publicacions per a la sensibilització i formació de la població.
Tal com ha remarcat la directora de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona, Marga Nadal, “la signatura d’aquest conveni marc amb Dipsalut suposa la consolidació i formalització d’una relació que ja ve de lluny i que ens permetrà continuar treballant junts i buscar sinèrgies per a la salut del territori”.
Els àmbits relacionats amb el Conveni marc entre Dipsalut i IDIBGI són la cardioprotecció (“Girona, territori cardioprotegit”), els bancs de dades i mostres biològiques (L’Observatori), la formació i especialització de professionals en l’àmbit de la salut pública, la Salut Ambiental i la Promoció de la Salut.
La vigència del conveni marc entre Dipsalut i l’IDIBGI és de 4 anys i es podrà prorrogar de forma expressa fins a un màxim de 4 anys addicionals, si les dues parts hi estan d’acord.
Les beques al Talent Gironí, dins el conveni marc
Dins el conveni que s’ha signat amb l’IDIBGI, també hi ha el foment de beques a professionals i estudiants de l’àmbit de la salut pública que es relacionin amb les finalitats i objectius d’ambdues entitats.
En aquest sentit, les beques al Talent Gironí, que ja porten 2 edicions, continuaran facilitant que professionals sanitaris joves puguin compaginar la recerca i l’assistència.
L’Ajut Post-residència al Talent Gironí permet que la persona beneficiària combini la seva activitat assistencial amb la recerca, dedicant mitja jornada a cada cosa durant un any (prorrogable un any més). El guanyador o guanyadora s’escull mitjançant un procés competitiu que avalua la trajectòria professional i el projecte de recerca que vol realitzar amb l’ajut.
L’Ajut Post-residència al Talent Gironí és promogut per Dipsalut i l’IDIBGI en col·laboració amb el Col·legi de Metges de Girona, i també té el suport de les institucions sanitàries on treballin els guanyadors o guanyadores, que poden ser l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta – Institut Català de la Salut a Girona, l’Hospital Santa Caterina – Institut d’Assistència Sanitària, l’Institut Català d’Oncologia a Girona i l’Institut de Diagnòstic per la Imatge.
Les guanyadores de la segona edició (2022) són l’oncòloga de l’Institut Català d’Oncologia, Helena Pla, que investigarà la resistència al tractament d’un tipus de càncer de mama, i la cardiòloga de l’Hospital Trueta, Helena Resta, amb un projecte sobre la prevenció de la toxicitat cardíaca derivada del tractament quimioteràpic en pacients amb càncer de mama.
El guanyador de la primera edició, va ser Manjot Singh, que està portant a terme un projecte de recerca basat en l’avaluació i el seguiment del programa de desfibril·lació pública “Girona, territori cardioprotegit”, una iniciativa impulsada pel cardiòleg Ramon Brugada i actiu des de 2011.
NOTA: Adjuntem:
Fotografia de la signatura (autor Dipsalut)
La vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona i presidenta delegada de Dipsalut, Maria Puig, i la directora de l’IDIBGI, Marga Nadal, signen el conveni marc. Febrer de 2024