Vés al contingut

Promoció de la salut, benestar i atenció a les persones

Pm07

Subvenció a ajuntaments per a la millora de les condicions i estils de vida (CEV)

Introducció

Els ajuntaments són l’Administració pública més propera a la ciutadania. Aquest fet genera, en molts casos, una capacitat de resposta més ràpida i més ajustada a les necessitats de les persones. No obstant això, els municipis tenen limitats els seus recursos econòmics i l’establiment de prioritats fa que alguns programes quedin relegats a segon terme.

Dipsalut vol promoure que les actuacions orientades al benestar de la població estiguin en l’agenda d’accions de tots els municipis de la demarcació. Per això oferim suport econòmic als ajuntaments que fan un esforç en:

  • La promoció de la salut i la qualitat de vida:
    S’emmarquen en aquest àmbit, aquelles actuacions dirigides a fomentar la salut individual i col·lectiva que incideixen en les condicions i els estils de vida, en els entorns i en els coneixements, les habilitats i les actituds de les persones i les comunitats.
  • El foment de la inclusió social i la convivència: 
    S’emmarquen en aquest àmbit, aquelles actuacions dirigides a millorar les condicions de vida (educació, treball, habitatge...) i a cobrir les necessitats bàsiques de les persones.

Objecte

Aquestes subvencions tenen per objecte:

  • Promoure la garantia de drets reconeguts en la Declaració Universal dels Drets Humans i la convenció dels drets de la infància, especialment pels que constitueixen els drets econòmics i socials i culturals.
  • Promoure la salut o activitats inclusives en l’àmbit del temps lliure i del lleure educatiu, especialment per les persones, grups o col·lectius que es trobin en situació de necessitat, vulnerabilitat o exclusió socials.
  • Promoure activitats educatives o socioculturals que promoguin l’autonomia de les persones, estils de vida saludables o el seu benestar.
  • Promoure les activitats esportives de caràcter no competitiu per a col·lectius en situació de vulnerabilitat social.
  • Promoure la integració operativa al món local dels objectius de desenvolupament sostenible i el model de determinants socials de la salut.

Es prioritzarà la següent tipologia de projectes:

  • Tipus 1: Actuacions orientades a la millora, garantia o desenvolupament dels drets humans, Socials i Econòmics o que incorporin la perspectiva dels Determinants Socials de la Salut (DSS) i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
  • Tipus 2: Actuacions orientades a la participació o millora dels estils o qualitat de vida (activitat física, alimentació...).

Queden excloses explícitament les accions i els programes següents en funció del tipus de projectes:
- D’esport competitiu.
- De promoció turística o bé accions de caràcter internacional. 
- Destinats a realitzar intervencions terapèutiques.
- Casals d’infants o joves de qualsevol tipologia excepte les activitats de lleure educatiu que incloguin explícitament el marc substantiu de Dipsalut.
- Lligats a l’alimentació, activitats culturals, d’oci i que no estiguin directament relacionades amb la promoció de la salut.
- Inclosos en algun dels altres programes del Catàleg de serveis de Dipsalut o bé accions finançades directament per l’organisme (convenis, subvencions...).
- Inclosos en algun programa d’altres administracions que cobreixi adequadament les necessitats del territori (per exemple: control de menús escolars, beques menjador...).
- Que incloguin conceptes especificats en el catàleg de serveis de l’article 15 de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència i de la Llei 12/2007, d’11 d’octubre, de serveis socials.

Destinataris

Tots els ajuntaments de la demarcació de Girona, organismes dependents i entitats municipals descentralitzades (EMD).

S’atorga una única ajuda anual per a activitats de promoció de la salut i el benestar i per accions que lluitin contra la pobresa i l’exclusió social que es realitzin entre l’1 d’agost de 2023 i el 31 de juliol de 2024.

Conceptes subvencionables

Es consideren despeses subvencionables:
- Remuneració dels professionals que porten a terme les activitats
- Materials no inventariables i serveis necessaris per fer l’activitat/s (consulteu exclusions del punt 4.2 de les bases).
- Despeses de publicitat i difusió de l’activitat/s
- Els costos indirectes de l’activitat subvencionada fins a un màxim d’un 10% del total de l’activitat o projecte (neteja, material d’oficina, subministraments d’energia elèctrica, assegurances, etc.)


Es consideren despeses no subvencionables:
- Costos indirectes quan superin el 10% del total de l’activitat o el projecte
- Despeses de vestuari dels professionals o usuaris que duen a terme les activitats; samarretes i altra vestimenta de marxandatge.
- Despeses de material informàtic
- Adquisició de maquinària i aparells d’ús esportiu
- Redacció de projectes i formació dels professionals
- Adequació o equipament d’espais públics oberts o tancats.
- Adquisició d’equipaments, maquinària o material inventariable.
- Trofeus i medalles
- Activitats culturals, esportives i extraescolars excepte si apliquen la perspectiva de determinants socials de la salut (per projectes Tipus 1).
- Despeses de transport (per projectes Tipus 2)
- Lloguer dels espais de realització de les activitats (per projecte Tipus 2)
- Despeses d’alimentació si no estan lligades de manera inequívoca i directa amb l’activitat (per projectes Tipus 2).

Període subvencionable

Se subvencionaran les actuacions que tinguin lloc entre l'1 d'agost de 2023 i el 31 de juliol de 2024.

Bases i convocatòria

Podeu consultar les bases, publicades en el BOP de Girona núm. 86, de 4 de maig de 2023.

Extracte de la convocatòria publicat en el BOP de Girona núm. 31, de 13 de febrer de 2024.
Podeu consultar la convocatòria publicada en l'e-tauler de Dipsalut

Resolució

Es podrà consultar l'acord de la resolució de la convocatòria en el tauler d'anuncis e-Tauler de la seu electrònica de Dipsalut (www.dipsalut.cat), i serà publicada en el Butlletí Oficial de la Província de Girona en el termini màxim de deu dies a comptar des de la data d’adopció de la resolució, d’acord amb l’article 45.3 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Podreu consultar la resolució al tauler d'anuncis de la seu electrònica de Dipsalut.

Justificació

El termini per justificar aquestes subvencions finalitza el dia 12 de setembre de 2024.

Dotació

460.000€