Vés al contingut

Salut ambiental

Pt15

Subvenció per al personal de socorrisme a les piscines d'ús públic de titularitat i/o gestió municipal

Introducció

Les piscines són equipaments amb una alta afluència d’usuaris, i cal tenir presents un seguit de precaucions i serveis per protegir la seva salut.

L’objectiu d’una acurada gestió de la piscina és reduir al mínim els riscos relacionats amb l’ús d’aquests equipaments.
Els responsables de vetllar per la seguretat dels banyistes són els professionals del socorrisme aquàtic. La normativa regula quines són les característiques de les piscines, que estan obligades a disposar de socorristes i el nombre de professionals necessaris en cada cas. 

La primera prioritat dels legisladors, gestors i responsables de les piscines ha de ser garantir la seguretat de tots els usuaris.
L’any 2023, han estat 62 els ajuntaments que han sol·licitat aquest suport econòmic per a les despeses salarials dels equips de socorrisme. Dipsalut ha fet una aportació mitjana del 17.8% de la despesa subvencionable del servei.
 

Objecte

  • Dotar els ajuntaments del suport econòmic necessari per disposar d’unes piscines municipals segures i amb el servei de socorrisme necessari.

Destinataris

Tots els ajuntaments de la demarcació de Girona. 

Poden participar-hi tots els municipis que disposin de piscines municipals amb servei de socorrisme, sempre que el personal de socorrisme compleixi amb els requeriments que la normativa d’aplicació estableix per a l’exercici d’aquesta professió.

En aquest sentit, es recorda que la Llei 3/2008, de 23 d'abril, de l'exercici de les professions de l'esport estableix que els socorristes aquàtics han d’estar inscrits al Registre Oficial de Professionals de l’Esport de Catalunya (ROPEC).

Conceptes subvencionables

Serà subvencionable exclusivament la despesa dels costos salarials totals corresponents al personal socorrista, ja sigui contractat directament per l’ajuntament, per un seu mitjà propi o ens depenent o per una empresa externa contractada per l’ajuntament per la prestació del servei de socorrisme.

Només seran subvencionables els costos salarials totals corresponents a aquells professionals socorristes que puguin acreditar documentalment que es troben inscrits en el Registre Oficial de Professionals de l’Esport de Catalunya (ROPEC) en els epígrafs corresponents a professionals habilitats per al desenvolupament de la professió de socorrista en instal·lacions aquàtiques o bé l’acreditació emesa pel Col·legi de Llicenciats en Educació Física i Ciències de l'Activitat Física i l'Esport de Catalunya (COPLEFC) com a socorrista aquàtic en piscines.

Cap altra despesa serà subvencionable.

Període subvencionable

De l'1 d'octubre de 2023 al 30 de setembre de 2024.

Resolució

La resolució de concessió serà comunicada als beneficiaris a través del tauler electrònic (e-Tauler) ubicat a la seu electrònica de Dipsalut. 

Justificació

Finalitzarà el 17 d'octubre de 2024

Normativa

  • Reial Decret 878/2011, de 24 de juny, pel qual s’estableix el títol de tècnic esportiu en salvament i socorrisme i se’n fixen els ensenyaments mínims i els requisits d’accés.
  • Llei 3/2008, de 23 d’abril, de l’exercici de les professions de l’esport, modificada per la Llei 7/2015.
  • Decret 95/2000, de 22 de febrer, de les normes sanitàries aplicables a les piscines d’ús públic, modificat mitjançant el Decret 165/2001, de 12 de juny.
  • Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases del règim local.
  • Decret Legislatiu 2/2003, de 28 d’abril, pel qual s’aprova el text refós de la Llei 8/1987, de 15 d’abril, municipal i de règim local de Catalunya.
  • Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases del règim local.
  • Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
  • Ordenança general de subvencions de la Diputació de Girona.

Dotació

200.000€

Documents

Informació ROPEC (792.1 KB)