Envellir de manera activa i saludable
L’Organització Mundial de la Salut defineix l’envelliment saludable com “el procés pel qual s’optimit-zen les oportunitats de benestar físic, social i mental durant tota la vida, amb l’objectiu d’ampliar l’esperança de vida saludable, la productivitat i la qualitat de vida a la vellesa”.
És evident que no totes les persones envellim de la mateixa manera i que fer-ho amb més o menys qualitat de vida depèn de nombrosos factors com, és clar, les condicions socioeconòmiques, les ambientals...Però, també és ben cert que hi ha pautes que poden servir-nos a tots i cadascun de nosaltres.
De manera general, els experts en aquest àmbit afirmen que és bàsic fomentar els estils de vida saludables per poder gaudir d’aquesta última etapa de la vida de forma autònoma i feliç. En aquest sentit, proposen cinc pilars per a un envelliment saludable:
- Activitat física
És un factor protector contra molts tipus de malalties i dolències. Pot ser tan senzill com caminar entre 30 i 60 minuts cada dia i adaptar aquesta activitat a les condicions de cada persona. També podem aprofitar les oportunitats que hi ha al nostre municipi per practicar-ne com, per exemple, les sessions de dinamització del programa de Parcs Urbans de Salut i Xarxes d’Itineraris Saludables. La pràctica d’activitat moderada i habitual, ens permetrà millorar nota-blement tant la condició física com l’estat d’ànim. I, si a més, triem fer-ho a l’aire lliure i en bona companyia, multipliquem aquests beneficis.
- Alimentació saludable
Està demostrat que una tercera part de les malalties cròniques estan relacionades amb una alimentació inadequada. Cal retornar a la dieta mediterrània, que aporta aliments com llegums, peix, oli d’oliva, cereals, fruites i verdures, que són un bon patró alimentari per a totes les edats. Per exemple, els fruits secs i el peix blau aporten greixos saludables per a l’activitat cardíaca, fonamentals en aquesta etapa de la vida. També cal controlar les racions i evitar qualsevol excés. És important no oblidar-se de beure diàriament cap un litre i mig d’aigua al dia (les infusions o brous ens hi ajudaran) i restringir el con-sum d’alcohol.
- Salut física i mental
Es recomana controlar periòdicament els nivells de colesterol i glucosa, mesurar-nos la pressió arterial i no faltar a aquells controls periòdics que els professionals sanitaris ens hagin fixat segons el nostre estat de salut. També és important utilitzar adequadament els medicaments. Mai se n’ha d’abusar ni automedicar-se.
Mantenir activa la nostra ment és clau. Ho podem fer a través d’ocupacions i aficions diverses i també amb exercicis específics, com els d’estimulació cognitiva, de memòria... Exercitar la nostra ment contribueix a que el cervell sigui més resistent, tant al procés d’envelliment com a les alteracions que produeixen malalties com l’Alzheimer.
Òbviament, tampoc podem menystenir la importància d’unes bones pautes de son, així com d’higiene i cura tant personal com del nostre entorn.
- Seguretat
Una de les principals causes de lesions greus i fins i tot de mort en gent gran són les caigudes. Per tant, cal prendre les mesures de seguretat necessàries. Per exemple, s’ha d’evi-tar escales poc il·luminades o en mal estat, terres lliscants, fils de telèfon per terra...Altres qüestions, com el bon estat i ús de les estufes també són clau. En aquest sentit, és important recordar que les persones grans que viuen soles poden accedir a serveis de gran ajuda en aquest àmbit, com la teleassistència pública.
- Relacions socials
Les relacions amb els altres són de vital importància per tenir una bona salut tant física com mental. Per aquest motiu, convé participar en activitats de la comunitat i passar estones d’oci amb amics o família. És evident que la situació actual, tan marcada per la Covid-19, ho dificulta enormement. Però podem trobar formes de sentir-nos més a prop dels altres, sigui utilitzant les noves tecnologies, trobant-nos a l’exte-rior, quedant amb el grup bombolla, conversant per telèfon...Cal evitar l’aïllament no desitjat i continuar relacionant-nos en la mesura que, prudentment, ho puguem fer.
Segons recullen les anteriors enquestes sobre gent gran del Ministeri de Sanitat i Política Social, 6 de cada 10 persones inicien activitats noves a partir de la jubilació. Això ens demostra que la vellesa pot ser una oportunitat d’iniciar projectes, de desenvolupar habilitats que no havíem treballat gaire fins aquesta etapa i, en definitiva, de millorar la nostra vida i la dels altres.
Vols llegir la revista sencera? Accedeix a aquest enllaç.