Oferim una proposta d’educació emocional als casals d’estiu
El recurs, titulat «Esquitxa emocions amb la Bleda», consta de deu vídeos i una obra de teatre (que es durà a terme al lloc on es desenvolupi cada casal) pensats per abordar la identificació, el reconeixement i la gestió de les emocions, tant les pròpies com les dels altres, a fi de poder regular-les de manera adequada i assolir un bon equilibri emocional. El fil conductor és la pallassa Bleda, que, en clau d'humor, ens trasllada a diferents situacions i estats d’ànim.
La proposta pedagògica inclou una formació inicial per als monitores i monitors, en la qual se’ls donarà pautes i recursos pràctics per desenvolupar-la i per poder acompanyar emocionalment els infants en el context actual de crisi per la COVID-19.
També incorpora sessions per a les famílies amb l’objectiu d’implicar-les en el projecte, ja que tenen un paper protagonista i fonamental en l’educació emocional dels infants. En aquestes sessions —conduïdes per professionals expertes del programa de Dipsalut «Sigues tu», concretament de la branca dirigida a les famílies— es compartiran recursos, eines i activitats útils per ajudar a entendre i gestionar les emocions pròpies i les dels fills. L’objectiu és crear un espai d’acollida i confiança on puguin compartir el que s’ha viscut els darrers mesos, com s’ha viscut i el significat que se li dona.
La proposta d’educació emocional per a casals de l’Organisme de Salut Pública està pensada inicialment per a infants d’entre 5 i 10 anys. No obstant això, cada casal pot decidir els grups que la faran, així com la manera de desenvolupar-la segons la diversitat de l’alumnat i les realitats i necessitats concretes. El recurs s’adaptarà a totes les mesures de seguretat i precaucions necessàries per prevenir contagis de la COVID-19.
Davant la impossibilitat d’oferir-la a tots els casals de la demarcació, s’han prioritzat els municipis que tenen pla educatiu d’entorn del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, els de més de 3.000 habitants que estan subjectes a unes condicions més desfavorables (basant-se en el nivell de l’indicador socioeconòmic compost de la seva àrea bàsica de salut) i les capitals de comarca. En total, es tracta de 36 municipis i 54 casals d’arreu de la demarcació de Girona. S’ofereix de manera gratuïta.
La proposta pedagògica ha estat ideada per l’equip tècnic del programa d’educació per a la salut de Dipsalut «Sigues tu». Es considera clau acompanyar i educar emocionalment els infants, especialment en aquests moments de crisi per la pandèmia de la COVID-19, i el lleure educatiu ofereix un bon context per fer-ho, ja que facilita l’aplicació de metodologies actives i vivencials.
Tornada a les aules amb el programa «Sigues tu. Eines i actius per a la salut»
El programa es reprendria totalment aquest curs 2020/2021. Cal recordar que el treball a les aules es va interrompre aquest mes de març, quan van tancar les escoles. Des de llavors, s’ha continuat la feina amb els equips docents i altres col·laboradors i alhora s’han anat proposant activitats i dinàmiques per fer a casa.
Amb vista al nou curs s’incorporaran algunes novetats (a banda de la necessària adaptació a les mesures preventives per la COVID-19), de les quals les més destacades són: nous materials per a educació infantil, una nova proposta pedagògica per a cicle superior, una eina d’autoavaluació de promoció de la salut als centres de secundària i sessions de formació per a famílies, enfocades a la criança positiva.
El programa «Sigues tu» es duu a terme als centres educatius de la demarcació de Girona: a infantil, primària, ESO i també dins de programes de formació i inserció als centres d’adults. Té com a objectiu promoure estils de vida saludables i respectuosos amb l’entorn a través de l’estratègia d’entrenar en les habilitats per a la vida, promoure una visió comunitària i ajustar-se als objectius de desenvolupament sostenible. Busca fer-ho de forma coordinada amb altres agents del territori i donant eines tant al personal docent com a les famílies per avançar en la mateixa direcció.
Des de Dipsalut se subratlla l’especial importància, en moments com el que vivim, d’acompanyar emocionalment els infants i també la resta de la comunitat educativa. El programa permet oferir espais per compartir i ajuda per desenvolupar les competències psicosocials, com són, per exemple, l’empatia, el pensament crític o la gestió de les emocions i els sentiments.