Acte institucional del Dia Internacional de les Dones
Enguany, aquest esdeveniment (coorganitzat per la Generalitat, l’Ajuntament de Girona i la Diputació) ha inclòs un reconeixement a les dones que treballen als diferents serveis d’emergències, com bomberes, policies o tècniques sanitàries.
La vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona i presidenta de Dipsalut, Maria Puig i Ferrer, ha destacat “la important tasca que realitzen les nou psicòlogues del Servei d’Emergències Psicològiques de Dipsalut” i ha agraït també la feina que fan a les professionals del Servei de la Xarxa Viària Local.
Puig ha insistit en què la igualtat entre homes i dones és un dret fonamental “que les institucions hem de garantir”. Ha recordat que “encara queden moltes actituds per canviar i molta feina per fer abans no s’aconsegueixi la plena igualtat” i ha remarcat el paper que hi tenen les institucions “i les persones amb responsabilitats públiques”.
La presidenta de Dipsalut ha enumerat algunes de les actuacions que es duen a terme des de l’Organisme. Ha assegurat que la perspectiva de gènere s’integra a tots els programes i que es procura transcendir la visió binària home/dona i fomentar el respecte i la igualtat de drets i oportunitats, partint de posar en valor les diferències.
Un dels àmbits en els que es posa especial atenció és en l’educatiu. Amb programes com el “Sigues tu” s’incideix sobre els infants, adolescents i joves, sobre el professorat, tota la comunitat educativa i també, les famílies. La formació que Dipsalut posa a disposició dels professionals que intervenen en salut pública i acció social és un altre pilar important. Puig ha explicat que s’hi ha incorporat nous cursos dirigits a combatre diferents violències masclistes. També ha remarcat les actuacions que es duen a terme per reduir les desigualtats socioeconòmiques, “conscients que la pobresa és una situació altament feminitzada”. En aquest sentit, ha dit, “treballem per fomentar l’ocupació entre les dones i perquè es comparteixi la responsabilitat de les cures i les tasques domèstiques”.
A banda, la presidenta de Dipsalut ha destacat la col·laboració amb nombroses entitats que lluiten contra el masclisme i contra pràctiques carregades de violència contra les dones, com són la prostitució forçada, la mutilació genital o els matrimonis concertats. “Fomentem el treball en xarxa entre administracions, entitats sense ànim de lucre i la resta d’actors del territori per fer més efectives les polítiques i actuacions en aquest àmbit”, ha conclòs.
Durant l’esdeveniment també s’ha llegit la declaració institucional d’aquest Dia Internacional de les Dones, que enguany posa especial atenció a l’àmbit laboral i que reclama que es lluiti cada dia per obtenir els mateixos drets, sota els lemes “Volem els mateixos drets. No callis. Som 8 de març”.