Notícies

 

01/10/2024

El món local reclama un canvi en les polítiques de salut perquè tinguin més en compte els municipis

El primer Congrés de Salut i Món Local ha reunit més de sis-cents alcaldes, regidors i altres representants i professionals d'administracions locals i de salut La Diputació de Girona és una de les institucions impulsores de l'esdeveniment i la vicepresidenta tercera i presidenta de Dipsalut, Maria Puig, hi ha intervingut

El món local ha de tenir una major participació en el disseny de les polítiques de salut i més presència en la governança del sistema sanitari. Aquesta ha estat una de les principals conclusions del primer Congrés de Salut i Món Local, que ha reunit entre ahir i avui més de sis-cents alcaldes, regidors i altres representants i professionals de les administracions locals i de la salut al Museu de la Ciència (CosmoCaixa) de Barcelona.


Sota el lema Accions locals per a reptes globals, el Congrés ha estat organitzat conjuntament pel Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), la Diputació de Barcelona, la Diputació de Girona, la Diputació de Tarragona, l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC).
Tal com han posat de manifest els diferents ponents, per fer front als grans reptes de salut global, cal una estratègia integral, que contempli la coordinació dels serveis sanitaris amb els serveis socials i els recursos comunitaris als municipis.


En aquesta línia, un dels reptes que s'ha tractat àmpliament al Congrés ha estat l'envelliment de la població. Gairebé el 20% de la població de Catalunya té 65 anys o més i es calcula que aquest percentatge arribarà a un 30% el 2050. Això implicarà un augment de les malalties cròniques, de la dependència i de la fragilitat, així com un increment de les persones que pateixen solitud no desitjada, amb els efectes sobre la salut física i mental que comporta. En algunes ponències, s'han posat exemples de municipis que treballen en programes d'envelliment saludable i que implementen nous models de cures de llarga durada amb la participació dels diferents agents comunitaris.


L'impacte del canvi climàtic és un altre dels reptes globals als quals s'ha fet referència ja que influeix en la salut en múltiples aspectes: a través de l'augment de les temperatures, l'ecologia dels vectors, la degradació ambiental o l'elevació dels nivells marins.


Durant l'esdeveniment, s'ha recordat, en reiterades ocasions, que el 80% dels determinants de la salut estan fora del sistema sanitari i tenen a veure amb els hàbits de vida, la xarxa social i comunitària i els factors ambientals. Per això, la vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona i presidenta delegada de Dipsalut, Maria Puig, ha apuntat a la necessitat de treballar «des de la proximitat, amb una mirada transversal i integradora, que contempli tres eixos: salut, social i sostenibilitat».


A més, Dipsalut ha presentat al Congrés el programa «Benestar i Comunitat», que facilita l'articulació i la integració de dispositius que permetin millorar la qualitat de vida dels grups en situació de vulnerabilitat i que contribueixin en conjunt al benestar de la comunitat.


Conferències, taules rodones i tallers

El Congrés de Salut i Món Local ha girat entorn dels següents sis eixos temàtics: Salut en totes les polítiques, Integració social i sanitària, Salut planetària i món local, Envelliment i salut, Salut pública i municipis, i Competències municipals i governança en salut i atenció social. Per abordar aquestes temàtiques, han tingut lloc sis taules rodones, sis tallers i diverses conferències amb ponents d'àmbit nacional i internacional.


Les conferències han anat a càrrec del president del Consell Econòmic i Social (CES) d'Espanya, Antón Costas; el metge especialista en Salut Comunitària i conseller de Sanitat del País Basc entre 2009 i 2012, Rafael Bengoa, i l'economista i director del Servei Català de la Salut entre 2016-2018, David Elvira.

Per a més informació podeu visitar la web del congrés 

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització