Notícies

 

Alerta, calor! Com ens afecten l’excés de sol i les altes temperatures?

Termómetre marcant temperatures altes. Font: Canva

01/08/2024

Alerta, calor! Com ens afecten l’excés de sol i les altes temperatures?

Quan parlem d’onades de calor no només ens referim als efectes del sol a la platja els dies assolellats. Són un fenomen meteorològic extrem que posa a prova la nostra salut i benestar. Però sabíeu que la manera com ens afecta la calor va més enllà de les cremades solars i la deshidratació?

La ciència ha descobert que l’exposició a altes temperatures, especialment durant períodes prolongats, pot tenir efectes duradors en el nostre organisme. Aquest concepte, conegut com a exposoma, descriu la relació entre la nostra salut i tots els factors ambientals als quals estem exposats al llarg de la vida.


L’exposoma: més enllà de la calor


Quan parlem de l’exposoma en relació amb les onades de calor, no ens referim només a l’augment del termòmetre. Aquest concepte també inclou la radiació solar, els canvis en els nostres hàbits (com l’augment del consum de líquids o l’ús de protectors solars), i fins i tot les alteracions en la nostra microbiota intestinal a causa dels canvis en la dieta. Tots aquests factors, juntament amb la calor, configuren un escenari complex que pot perjudicar la nostra salut de maneres diverses.


Per què ens afecta la calor de manera diferent?


No tots reaccionem igual davant una onada de calor. L’edat, la genètica, l’estat de salut previ i fins i tot el nostre estil de vida hi tenen un paper crucial. Per exemple, les persones grans, els nadons i les persones amb malalties cròniques són especialment vulnerables a la calor. Però sabíeu que factors com la contaminació atmosfèrica o l’estrès també poden influir en la manera com la gestiona el nostre cos?


Com ens podem protegir de la calor com a comunitat?


Entendre les conseqüències de l’exposoma en la nostra salut és un primer pas per protegir-nos. Beure aigua, buscar l’ombra i evitar l’exposició solar en hores centrals del dia són mesures bàsiques. Però també hem de ser conscients que hi ha altres factors ambientals que poden afectar la nostra salut durant l’estiu.
La protecció real va més enllà de l’individu.

En l’àmbit local i comunitari, podem posar en pràctica estratègies que beneficiïn a tothom, com ara la creació d’espais verds o de refugis climàtics, l’ús de paviments i teulades reflectants, la facilitació de l’accés a fonts i punts d’aigua i la promoció de xarxes de suport comunitari o d’una mobilitat sostenible, entre altres mesures possibles. Aquestes mesures, implementades en l’àmbit local i comunitari, no només ens protegeixen de les onades de calor, sinó que també contribueixen a crear un entorn més saludable i resilient per a tothom.


Més informació sobre l’exposoma i la salut


Tenir informació de qualitat és clau per poder abordar aquestes qüestions tant individualment com comunitàriament. Per això, a l’Observatori de Dipsalut, l'Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona,  treballem per crear indicadors que serveixin als municipis i a la ciutadania per a la presa de decisions.


Si voleu saber-ne més sobre com pot influir en la vostra salut l’exposició a factors ambientals, no us perdeu el vídeo explicatiu, "Què és l'exposoma?" en què aprofundim en el concepte!

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització